Kun Id Software julkaisi Wolfenstein 3D-nimisen PC-pelin vuonna 1992, se aiheutti kohun Saksassa natsiteemansa vuoksi ja Nintendo päätyi tekemään pelistä rankasti sensuroidun version. Seuraavana vuonna id Software julkaisi toisen kohupelin; Doom. Tällä kertaa kohun syynä oli pelin sisältämä väkivalta, sekä saatanalliseksi mielletty kuvasto ja peli onkin yhä yksi kaikkien aikojen eniten vastustusta osakseen saanut videopeli. Olivat nuo kritiikit sitten aiheellista tai ei, niin nämä kaksi peliä aloittivat ihan oman videopelilajityyppinsä, joka on nyt – yli 20 vuotta myöhemmin – yksi suosituimmista pelityypeistä, nimittäin FPS-pelit.

FPS tulee englanninkielen sanoista first person shooter ja tarkoittaa ensimmäisen persoonan ammuntapelejä. Tämän tyyppisissä peleissä peli näyttäytyy pelaajalle siten kuin miltä se näyttäisi pelihahmon silmistä katsottuna. Yleensä ruudun alareunassa näkyy pelihahmon käyttämä ase, joka onkin tyypillisesti pelihahmon tärkein työkalu pelissä etenemiseksi, sillä kuten lajityypin nimestäkin voi päätellä; näissä peleissä ammutaan ja paljon.

Tyypillisimmillään FPS-pelit ovat niin sanottua “aivot vapaalle”-viihdettä, sillä kovin usein nämä pelit eivät sisällä vaikeita ongelmanratkaisutehtäviä vaan peleissä edetään nopeatempoisesti eteenpäin ja ammutaan vastaantulevia vihollisia. Poikkeuksiakin toki löytyy, sillä FPS-pelit voivat olla myös niin kutsuttuja taktisia ampumapelejä, joissa taktikointi ja varovainen pelaaminen ovat avainasemassa. Tämänkaltaista pelityyppiä edustavat monet armeija-, sota- ja erikoisjoukkovideopelit, jotka pyrkivät ensisijaisesti realistisuuteen.

Tavallisesti FPS-peleissä pelaaja voi kantaa mukanaan yhtäaikaisesti useampia aseita ja asevalikoima laajenee tai aseet paranevat pelin edetessä, samalla kun tietysti viholliset muuttuvat haastavammaksi. Usein pelikentiltä löytyy myös ensiapulaukkuja tai muuta jolla pelihahmon terveydentilaa voi parantaa ja jossain peleissä pelaaja voi jopa kehittää hahmoaan roolipelien tapaan.

Siinä missä alkutaipaleellaan FPS-pelit noudattivat aika paljon samaa kaavaa, ovat ne ajan myötä alkaneet muuttua yhä monipuolisemmaksi yhdistymällä muiden lajityyppien kanssa, esimerkiksi selviytymiskauhupelien. FPS-pelit ovat alkaneet myös valtamaan nettipelaamisen muotoa, jolloin niitä voi pelata verkossa yhdessä monien muiden pelaajien kanssa MMOPRG-pelien tapaan. Yksi Internetin pelatuimmista FPS-peleistä on Counter-Strike, jonka oli alunperin tarkoitus olla vain pelkkä ilmainen mod Half-Life-peliin, mutta josta tulikin suoranainen ilmiö, sillä vuodesta 2001 asti Counter-Striken tiimoilta on järjestetty turnauksiakin ympäri maailman. FPS-pelit ovat alkaneet vallata alaa myös älypuhelimissa, mutta toistaiseksi nopeatempoisten ammuntapelien pelaaminen älypuhelimien kosketusnäytöllä ei anna mukavinta mahdollista pelikokemusta.