Keno

Keno on yksi lottopelien perheeseen kuuluva peli, jota on Suomessakin pelattu jo alkaen vuodesta 1988. Pelin ideana on yksinkertaisesti se, että pelaaja yrittää arvata etukäteen numeron, joita pelikone arpoo.

keno_400416688Suomessa Keno kuuluu Raha-automaattiyhdistyksen pelivalikoimaan vuodesta alkaen 1988, ja Ray myös suunnitteli sekä lanseerasi peliautomaatin, joka sai nimen Korttikeno. Tasan kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1998 toi Ray korttikenon rinnalle myös toisen Keno-pelin, nimittäin Keno 40:n. Peli on valikoimassa edelleen, ja se löytyy nimellä Numerokeno. Myös alkuperäinen Korttikeno on edelleenkin Rayn pelivalikoimassa, ja näitä pelejä voi pelata pelipisteissä ja -saleissa.

Veikkauksen aika

Vuonna 2002 Veikkaus otti Kenon mukaan pelikavalkadinsa, ja nykyään Korttikenon tapainen peli onkin toiseksi suosituin peli Veikkauksen pelivalikoimassa. Internet-palvelun puolelta löytyy myös lisää vastaavanlaisia keno-pelejä, ja netistä voikin bongata esimerkiksi useita Ray:n peliautomaateista tuttuja kenopelejä.

Kenon peliperiaate

Ray:n numerokenoa pelataan niin, että valitaan 40 numeron taulukosta 2 – 10 pelinumeroa. Samalla tavalla pelataan myös Veikkaus Oy:n numerokenopeliä, mutta sillä erotuksella, että numerotaulukko on suurempi: 70 numeroa. Veikkauksen Kenoa pelataan joka päivä, ja voittonumeroita arvotaan 20 kappaletta. Se, minkälaisia voittoja pelaajat saavat, riippuu heidän tasostaan ja pelipanoksestaan.

Keno on siis hyvin loton tyyppinen peli, jossa on helppoa myös laskea eri yhdistelmien tilastolliset todennäköisyydet. Tähän laskentaan voidaan soveltaa niin sanottua binomijakaumaa, tai perinteisesti käyttää kertoma-laskentasääntöä, kuten todennäköisyyslaskennassa perinteisesti tehdään.

Entä missä kenoa voi pelata?

Paras paikka Kenon pelaamiseen saattaa hyvinkin olla netti. Nimittäin samalla tavalla kuin muutkin pelit, on myös kenosta olemassa useita erilaisia online-versioita, joissa on tarjolla muhkeita jättipotteja.

Keno, perinteinen lotto, Viking Lotto ja esimerkiksi Eurolotto ovat luonnollisesti myös pelattavissa useiden online-kasinoiden pelisivustoilla. Keno tulokset ovat myös helposti katsottavissa netistä.

Myös suomalainen Veikkaus tarjoaa pelivalikoimaansa nettipelaajille, ja on näin ollen ottanut haasteen vastaan ulkomaisilta kilpailijoiltaan.