MMORPG-pelit

MMORPG tulee sanoista massively multiplayer online role-playing game eli massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli. Se on kieltämättä jo terminäkin massiivinen, eli lyhenne on todellakin paikallaan. MMORPG-pelien historia alkaa MUD-peleistä (Multi-User Dungeon), joissa pelaaja tekee itselleen hahmon ja seikkailee maailmassa, jonka peli kuvailee pelaajalle tekstin avulla. MUD-peleissä pelaajan tavoite on tyypillisesti oman hahmon kehittäminen hirviöitä tappamalla ja erilaisia tehtäviä suorittamalla, joista osa vaatii toimimista yhteistyössä muiden pelaajien kanssa. MMORPG-pelit toimivat yleensä samalla idealla, mutta ero on MMORPG-pelien moderni graafisuus.

Siinä missä MUD-pelit hyvin tyypillisesti perustuivat Tolkien-tyyppiseen fantasiamaailmaan, on MMORPG-pelien maailmoissa paljonkin vaihtelua. Pelimaailmoista löytyy niin avaruusoopperaa, merirosvoja, kyberpunkkia, legoja, post-apocalyptisia maailmoja ja tietysti niitä tuttuja fantasiateemoja haltioineen ja örkkeineen.

Ehkä tunnetuin MMORPG-peli on World of Warcraft, joka on pyörinyt verkossa jo vuodesta 2004 alkaen. World of Warcraft perustuu Warcraft-strategiapelisarjojen pelimaailmaan, johon pohjautuen on tehty myös useita kirjoja, sarjakuvia ja jopa elokuva joka on vielä toistaiseksi jälkituotantovaiheessa. Vuosien myötä World of Warcraft on kehittynyt yhä pelaajaystävällisemmäksi ja helpommaksi aloittelevillekin pelaajille. Vielä vanhempi – ja ilmaisista MMORPG-peleistä suosituin – on RuneScape. Sitä voi pelata myös maksullisesti, eli kuukausimaksua maksaen, jolloin sisältöä on huomattavasti enemmän.

Tyypillisesti MMORPG-pelit sisältävät kiltoja, eli pelaajien muodostamia klaaneja, jotka helpottavat pelaajien tavoitteiden yhdistämistä. Hyvin usein MMORPG-pelit sisältävät joitakin ryhmille suunnattuja seikkailuja, joita on mahdotonta suorittaa yksin ja tällöin ryhmä on helpompi muodostaa killan sisällä. Killat toimivat usein myös sosiaalisena kanavana pelaajille, vaikka toki ilman kiltojakin sosiaalinen kanssakäyminen pelaajien välillä kuuluu tyypillisenä osana MMORPG-pelejä. Toinen hyvin tyypillinen MMOPRG-pelien ominaisuus on mahdollisuus PvP-pelaamiseen, eli taistelemiseen muita pelaajia vastaan, tietokoneohjelmoitujen vastustajien sijasta.

Yksi tärkeä seikka jolla MMORPG-pelit pitävät pelaajia tiukasti otteessaan on se, ettei MMORPG-peleillä ole loppua. Pelihahmon kehittämistä, erilaisten asioiden keräämistä, sekä tehtäviä voi yleensä tehdä loputtomiin ja toisaalta monet suositut MMORPG-pelivalmistajat julkaisevat tasaisin väliajoin lisäosia peleihin tai muuten päivittävät pelimaailmaa siten että vanhojenkin pelaajien mielenkiinto pysyy yllä. MMORPG-peliä ei siis voi “voittaa”, mutta onneksi sitä ei voi koskaan myöskään hävitä, sillä pelihahmon voi kuolemansakin jälkeen aina herättää uudelleen henkiin sekuntien tai vähintään minuuttien kuluttua. Tietynlainen maailmanloppu on kuitenkin valitettavasti mahdollinen MMORPG-peleissä. Tämä tarkoittaa sitä että syystä tai toisesta pelin ylläpito lopetetaan ja palvelimet suljetaan. Kun ottaa huomioon miten pahasti MMORPG-peleihin voi addiktoitua, niin tuo tilanne saattaa joillekin pelaajille vastata jo melkein ihan todellistakin maailmanloppua.