Yksikätinen rosvo on hedelmäpelien alkuperäinen nimitys, nimi juontaa juurensa aikaan jolloin ensimmäiset hedelmäpelit vasta alkoivat ilmestyä markkinoille. Alkuperäisissä raskaskelaisissa hedelmäpeleissä pelikierros käynnistettiin aina vivusta vetämällä. Pelin oikeassa laidassa sijaitseva vipu muistutti kättä, ja koska rahapeleissä etu on aina talon puolella, vakiintui käyttöön ilmaisu yksikätinen rosvo.

Hedelmäpelien historiaa

Yksikatinen rosvoPerinteisten hedelmäpelien ensimmäinen prototyyppi valmistettiin jo vuonna 1891 Yhdysvaltojen New Yorkissa. Peli pohjautui pokeriin ja siinä oli viisi mekaanista kelaa. Pelin suosio yllätti valmistajat ja nopeasti peli levittäytyi lähes kaikkiin New Yorkin baareihin. Pelin toimintaperiaate oli yksinkertainen; pelaaja syötti peliin kolikon ja veti pelin vivusta, jonka jälkeen pelikierros käynnistyi. Alkuperäinen peli ei palkinnut pelaajia rahapalkinnoilla, vaan sen sijaan baari tarjosi palkinnoksi esimerkiksi oluen tai tupakka-askin voittosymbolien arvosta riippuen.

 Pelien kehitys jatkui ja 1900-luvun aluissa markkinoille ilmestyivät ensimmäiset modernien hedelmäpelien kaltaiset laitteet, jotka myös automaattisesti maksoivat voitot kolikoina aina pelin jälkeen. Peleissä oli kolme pyörivää kelaa, joista jokaiseen mahtui viisi symbolia. Symbolit muodostivat voittavia yhdistelmiä ruudulle, eli toisin sanoen pelit toimivat samalla tapaa jo 100 vuotta sitten kuin yhä tänäkin päivänä. Myös klassiset symbolit, kuten kellot ja hevosenkengät, olivat mukana hedelmäpeleissä jo sata vuotta takaperin.

Hedelmäpelit levisivät nopeasti ympäri Yhdysvaltojen. Vaikka pelejä löytyi aluksi lähinnä baarien nurkista, ne nopeasti levittäytyivät myös kasinoihin ja viimein pelit yleistyivät myös vanhalla mantereella, Euroopassa.